In principe kun je het hele jaar door in zee zwemmen, maar er zijn gewoonlijk momenten die meer geschikt zijn voor open water zwemmen dan andere. Als je moet trainen voor wedstrijden of gewoon langere tijd in het water wilt zijn, zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Allereerst gaat het om watertemperaturen, en daaraan gerelateerd zijn kleding, locatie en het jaargetijde.
DMI's watertemperatuurmetingen 2019
Hier zie je de gemiddelde watertemperaturen en dus de badtemperaturen in Denenmarken in 2019. Zoals je kunt zien, kunnen er aanzienlijke verschillen zijn van maand tot maand. Hetzelfde geldt natuurlijk van jaar tot jaar, maar het niveau is stabieler.
Als je vindt dat de badtemperaturen in de zomermaanden laag lijken, komt dat omdat dit gemiddelden zijn. Er zijn vaak enkele dagen in een maand waarop de zeetemperatuur boven de 20 graden komen, maar meestal is het lager.
Daarnaast zijn er regionale verschillen die aanzienlijk kunnen variëren. De watertemperatuur in Svendborg en de watertemperatuur in Aarhus zijn niet per se hetzelfde. Je kunt er hier meer over lezen en het is hierboven geïllustreerd.
Watertemperatuur zonder een wetsuit
Als je gewend bent aan open water zwemmen, heb je ongetwijfeld één of twee wetsuits in je auto liggen. Je kunt eenvoudigweg niet zonder. Maar wanneer moet je jouw wetsuit in de auto laten? Er zijn verschillende meningen over, maar een goede vuistregel is dat je jouw wetsuit niet hoeft te dragen in water boven de 20 graden.
Dit komt omdat je het er dan snel te warm in krijgt. Je weet waarschijnlijk dat het een beetje onhandig kan zijn om het pak telkens aan en uit te trekken, dus er is geen noodzaak om het onnodig te gebruiken. Als je stilstaat in het water, kan 20 graden niet per se te warm aanvoelen, maar wanneer je zwemt is dat een ander verhaal. Door te zweten warmt je lichaam snel op tot een punt waarop het oncomfortabel wordt en je het pak uit moet trekken. Daarom kun je het net zo goed helemaal overslaan als we het geluk hebben dat de watertemperatuur boven de 20 graden komt.
Hier zie je een voorbeeld van watertemperaturen in Denemarken voor een dag in 2020. Je kunt de kaart zelf hier bekijken om de actuele watertemperatuur te zien.
Zoals je kunt zien, is er een verschil van meer dan twee graden tussen de warmste plaats in Denemarken en de koudste, exclusief Bornholm. Als Bornholm is inbegrepen, worden de verschillen nog groter. Daarom is het van belang waar in het land je open water zwemt. Sommige plaatsen zijn typisch warmer gedurende het seizoen dan andere. De warmste plaatsen in het land zijn onder andere de watertemperaturen bij Helsingør, Gedser en rond Lemvig, terwijl de koudste plaatsen rond Skagen zijn en natuurlijk Bornholm.
Natuurlijk kun je niet veel doen aan waar je woont. Maar je kunt wel opletten waar je jouw vakanties boekt en waar eventuele wedstrijden worden gehouden. Op deze manier kun jij je voorbereiden op het water waarin je zult zwemmen en verschillende watertemperaturen verkennen als je door het hele land reist.
De kortingscode kan gebruikt worden bij alle nieuwe klanten op alle producten op de website, waaronder producten aanbevolen in dit artikel. Waar wacht je nog op? Haal meer uit je tijd in en op het water!
KRIJG 10% KORTING
Wanneer is het water warm genoeg?
Opnieuw is dit een kwestie van perspectief, maar er zijn enkele algemene richtlijnen die je kunt volgen.
Onder de 5 graden
Als het water onder de 5 graden is, is het gewoon te koud. Zelfs met een wetsuit kun je het niet verdragen, en het zal een buitengewoon onaangename ervaring zijn als je het probeert. Het koude water doet pijn aan je lichaam en je kunt simpelweg niet warm genoeg blijven om fatsoenlijk te zwemmen.
6-10 graden
Het is nog steeds erg koud, en het zal ongemakkelijk zijn voor de delen van je huid die niet bedekt zijn met het wetsuit. Je kunt er echter nog wel in zwemmen, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Het is een goed idee om pauzes te nemen zodat de blootgestelde delen van je lichaam boven water kunnen rusten.
Je kunt 30 tot 45 minuten in water tussen de 6 en 10 graden blijven. Daarna begint het zo koud te worden dat het niet meer veilig is.
11-14 graden
Het water begint temperaturen te bereiken die geschikt zijn om in te zwemmen. Het kan nog steeds pijnlijk zijn voor je handen en gezicht in het begin, en je moet niet meerdere uren in het water doorbrengen. Je kunt het echter ongeveer een uur of iets langer volhouden.
Als jij je goed voorbereidt en naast je pak neopreen sokken en een capuchon meeneemt, kun je een goede ervaring hebben in het water. Het voelt nog steeds koud aan, maar niet zo ongemakkelijk als bij lagere temperaturen.
15-19 graden
Nu is het geen groot probleem meer om de zee in te duiken en te beginnen met zwemmen. Je lichaam moet nog wel wennen, maar zodra je bezig bent, kun je uren doorgaan als de zon schijnt.
Het water is nu eerder verfrissend dan koud, zolang je jouw wetsuit maar aan hebt. Het kan wat tijd kosten om weer warmte te krijgen als je uit het water komt. Als je gevoelig bent voor de kou, is het een goed idee om neopreen sokken te gebruiken.
20 graden
Zoals eerder vermeld, wordt een wetsuit voor de meeste mensen op dit punt overbodig. Doe natuurlijk waar jij je het prettigst bij voelt, dus als je het snel koud hebt, kun je beginnen met het dragen van een westuit en het later uitdoen als het te warm wordt.
Temperatuur en kleding
Hier krijg je een overzicht van de kleding die geschikt is voor verschillende watertemperaturen. Zoals eerder vermeld, kun je in de meeste omstandigheden zwemmen, tenzij het water extreem koud is, maar het vereist natuurlijk dat jij je juist kleedt.
Lage temperaturen - 6 tot 14 graden
Hier moet je echt goed aankleden. Trek een goed neopreen pak aan met een dikke laag neopreen, neopreen sokken, een neopreen capuchon en neopreen handschoenen.
Het is ook een goed idee om grotere zwembrillen te hebben die beschermen tegen de kou, en je kunt thermisch ondergoed onder je wetsuit dragen. Het wordt wel nat, maar het helpt nog steeds om een beschermende en verwarmende laag te creëren omdat het wetsuit ervoor zorgt dat je lichaam zichzelf opwarmt.
Gemiddelde temperaturen - 15 tot 20 graden
Nu heb je niet veel meer nodig dan allen je wetsuit. Zoals eerder vermeld, kunnen sokken prima zijn als je snel koud hebt. Als je het bij nadering van 18-19 graden al bijna te warm vindt, kun je overwegen een wetsuit met korte mouwen en pijpen te dragen. Op deze manier blijft je romp warm door het neopreen, terwijl de rest van je lichaam direct contact heeft met het water. Dit zorgt voor goede mobiliteit en helpt als je het te warm krijgt.
Hoge temperaturen - 20+
Zoals eerder vermeld, kan de meerderheid zonder wetsuit als deze temperaturen worden bereikt. Je kunt echter ook hier een wetsuit met korte mouwen en pijpen dragen als je vindt dat het water niet warm genoeg is.
Het is altijd een goed idee om een badmuts en een zwembril te gebruiken, ongeacht de watertemperatuur. Dit is voornamelijk om technische redenen, maar dat weet je waarschijnlijk al als je gewend bent aan open water zwemmen of zwemmen in binnenbaden.
Wees altijd bewust van onderkoeling
Onderkoeling kan levensbedreigend zijn, dus het is uitermate belangrijk dat je de symptomen kent. Het is een aandoening waarbij je lichaamstemperatuur onder de 35 graden daalt. Het kan zelfs dalen tot 30 graden, wat het meest ernstige en levensbedreigende stadium is.
Symptomen van onderkoeling ontwikkelen zich langzaam, maar worden gekenmerkt door langzaam spreken en verminderd vermogen om helder te denken. Omdat het niet plotseling optreedt, kan het moeilijk zijn om het op te merken, dus het is altijd een risico om rekening mee te houden bij lage watertemperaturen.
Onderkoeling beïnvloedt het lichaam op de volgende manieren:
- Metabolisme vermindert
- Je verbruikt minder zuurstof en produceert minder koolstofdioxide
- Je stopt met rillen, zelfs als je nog steeds erg koud bent
- Het hart werkt steeds minder
- Je polsslag vertraagt
- Het bloed circuleert langzamer door het lichaam, waardoor het risico op bloedstolsels toeneemt
- Uiteindelijk stop je met ademen
Dit is een zeer gevaarlijke toestand die tot de dood kan leiden. Als je symptomen van onderkoeling begint te ervaren terwijl je in het water bent, moet je onmiddellijk uit het water komen. Je moet nooit je lichaam wrijven om het op te warmen, omdat dit kan leiden tot een hartstilstand. In plaats daarvan moet je jouw lichaam geleidelijk opwarmen met kleding.
Het kan gevaarlijk zijn om een persoon met onderkoeling bloot te stellen aan plotselinge, hoge hitte, omdat ze misschien geen brandwonden kunnen voelen. Daarom wordt aanbevolen om de lichaamstemperatuur langzaam en veilig te verhogen. Probeer ook nooit het lichaam op te warmen met alcohol, aangezien dit geen verwarmend effect heeft en de aandoening kan verergeren omdat het lichaam al verzwakt is door de afkoeling.
Bij zwemmen in open water bij lage temperaturen is het cruciaal om te vermijden te veel tijd in het water door te brengen. Bovendien is de juiste kleding, zoals eerder voorgesteld, een goede bescherming tegen deze gevaarlijke aandoening.
Hoe jezelf te beschermen tegen ongelukken
Er zijn eenvoudigweg meer risico's verbonden aan open water zwemmen dan zwemmen in een zwembad. Dit zou je er echter niet van moeten weerhouden om een duik in zee te nemen, zolang je maar de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.
Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je de juiste uitrusting hebt en dat je alleen hoogwaardige wetsuits koopt. Veel plaatsen online bieden goedkope pakken aan van dubieuze websites, maar je doet jezelf een groot plezier door te investeren in degelijke pakken. Je hebt geen garantie dat de goedkope wetsuits werken zoals ze zouden moeten. Het is veel beter om te kopen van gevestigde en betrouwbare merken die het als hun missie zien om ervoor te zorgen dat je een goede en veilige ervaring hebt in open water.
Het is ook essentieel om je bewust te zijn van hoelang je in het water blijft. Zwemmers zijn vaak koppig en bereid om een stapje extra te doen om betere resultaten te behalen. Hoewel dit op veel manieren een nuttige houding is, kan het gevaarlijk zijn als je te ver gaat. Bij zwemmen in open water moet je altijd naar je lichaam luisteren. Als het begint te voelen alsof je het niet meer aankan, moet je uit het water gaan. Het is ook belangrijk om je te houden aan de aanbevolen tijdintervallen in relatie tot de watertemperatuur. Niemand kan het volhouden om meerdere uren in water van 10 graden te zijn, ongeacht de winnaarsmentaliteit die we kunnen hebben.